Въпроси и Отговори на тема Инвестиции

На тази страница ще събирам най-често задаваните въпроси от нашите колеги. Ще се опитам да обхвана всичко важно относно нашите инвестиции. Разбира се, винаги съм насреща, ако нещо не е ясно или не съм отговорил тук.

Колко дълго трябва да държа една акция?

Често повтарям от три до пет години тук, в toskov.com, което вече трябва да е настроило Вашето мислене.

Но истината е, че мисля, че трябва да инвестирате в продължение на 30-50 години. Разбира се, не се отнася за всяка акция, но когато купувате дадена инвестиция, вярвам, че минимум трябва да гледате в период три години напред и познайте какво? Ако това е вярно за вас, вие играете играта различно от повечето от останалия свят. Повечето от останалия свят обмислят какво да правят през следващия месец или шест месеца, или година. Една година се чувства като дългосрочна за много от хората, които гледам в CNBC или другаде. Това означава, че средният взаимен фонд днес, започвайки с 1 януари, дори не притежава същите акции до към 31 декември. Така че ние с Вас сме различни и мислим най-малко три години напред.

Ясно е, че ние играем различна игра. Играем играта по начина, по който трябва да се играе. Всъщност начинът, по който ще спечелим. Защото в крайна сметка печалбите Ви ще дойдат от по-дългосрочните притежания. Най-добрите идват с времето. Така че в заключение минимум три години ще Ви поставят на място, където играете играта по различен начин от другите и това е игра, която ще спечелите. Последвайте ни, вижте какво правим с нашите акции, вижте колко дълго ги държим. Направете и Вие същото. Ще се справим добре заедно!

Трябва ли да инвестирам в растящи акции по време на нови върхове на пазара?

Първо, искам да кажа, че всъщност не мисля по отношение на акциите като акции в растеж (growth stocks) или както някои хора казват ценни акции (value stocks) – не обозначавам нещата по този начин. Бих могъл да кажа „Развива ли се компанията добре или не“ или „Изглеждат ли евтино акциите“. Всъщност бих Ви насърчил дори да не мислите за тези термини.

Защото, ако попитате 10 различни хора, „Какво представлява акция в растеж?“ ще получите 10 различни отговора. Но така или иначе ми се налага много често да отговарям на подобни въпроси – трябва ли да инвестираме във високо оценени компании с премиум цени, когато пазарът изглежда се е справил вече толкова добре?

Имам един въпрос към вас: ако не сте склонни да го направите в такъв момент, тогава в кой момент ще решите, че най-накрая е време да купите такива компании? Мисля, че в главите си често казваме: „Е, ако пазарът за известно време спадне, щях да започна веднага да купувам тези страхотни компании, защото тогава те ще бъдат по-евтини“. Според моя опит проблемът е, че много хора трудно го правят. След като пазарът падне, те започват се страхуват, мислейки си, че ще спадне още повече. Така че много хора минават през целия живот и никога не купуват най-великите компании на своето време. Компании като Starbucks (NASDAQ: SBUX) или Amazon (NASDAQ: AMZN), или Netflix (NASDAQ: NFLX), Tesla (NASDAQ: TSLA) – някои от най-големите акции в живота Ви. Ако все още не ги притежавате, аз лично се съмнявам, че пазарните условия ще Ви променят мнението. Мисля, че трябва да промените мисленето си от гледна точка на кои компании искате да станете собственици и ако играете играта дълго – единствената игра, която има значение – мисля, че трябва да купите всяка една страхотна компания на деня и ги държат поне 3-5 години, ако не и три десетилетия.

Колко акции трябва да купя от една компания?

Да предположим, че искате да купите Tesla (NASDAQ: TSLA), която просто да измислим заради примера, че е около 600 долара на акция.

Какво следва от това? Ясно е, че ако имате около 600 долара, очевидно ще купите една акция от Tesla и между другото, това е добре. В крайна сметка по-важното е колко пари влагате в Tesla. Функцията на това колко акции купувате е точно каква е цената на акцията. Така че, ако имате свободни 6000 долара, колко акции на Tesla бихте искали да купите тогава, ако приемем, че искате да купите Tesla? Отговора е 10, нали така?

Това е проста математика в по-голямата си част. Колко акции трябва да купите, когато разглеждате една компания? Трябва да погледнете цената на акцията към момента, след това колко пари имате и след това да купите съответното количество.

А може би ми задавате въпроса като имате в предвид следното: Колко акции трябва да купя от куп различни компании, докато сглобявате своето портфолио? Най-добрият ми съвет за Вас е да не мислите толкова много по отношение на акциите, които бихте купили, а за сумите пари, които бихте вложили във всяка от тях. Да кажем, че сме подбрали пет компании. Така че, ако имате въпросните $ 6000, бих предложил да вложите една пета от тях във всяка от тези пет компании. Мисля, че това са 1200 долара за всяка компания. В крайна сметка едно портфолио се изгражда и поддържа цял един живот, така че не мислете чак толкова много за това как и с колко ще започнете. По – важното е ДА започнете!

В колко компании трябва да инвестирам?

Да започнем от там, че в края на краищата по-голямата част от света изобщо не притежава никакви акции.

Но ето Ви и Вас. Постарали сте се да ни откриете, положили сте усилие и осъзнавате, че трябва да купувате акции инвестиционно, да намирате компании, на които се възхищавате и да направите така, че портфолиото Ви да отразява най-добрата Ви визия за нашето бъдеще.

Така че започваме с една компания. Но след като сте закупили първата си акция – надявам се, че сте – мисля, че трябва да достигнете до 15 като минимална основа на портфейл. Петнадесет акции, така че имате около 5-8 процента от парите си във всяка от тях. Това Ви дава добра и широка база за диверсификация и Ви дава шанс за едно наистина добро портфолио. Поели сте ангажимент да инвестирате в този момент. Някои от нашите членове вече притежават и над 15 акции. Познавам и хора с над 250. Те просто обичат да изграждат огромно, широко, разнообразно портфолио за цял живот и имат възможност да го правят. Други имат по-целенасочен подход. Те си мислят: „Хей, аз просто ще притежавам любимите си 15 компании.“ И добавят единствено и само в тези компании при всяка корекция на пазара. Така че трябва да мислите в собствения си контекст кое има най-голямо значение за Вас. Но ако говорим само за акции  – мисля, че 15 е добра база.

Кога трябва да продам една компания (акция)?

Първият ми отговор е, когато имате нужда от парите. В крайна сметка затова инвестираме!

Защо инвестираме на първо място? Ние затваряме парите си далеч от нас, не се наслаждаваме на предимствата да ги харчим веднага и ги оставяме да растат с течение на времето. Защо? Е, може би причината е била да събираме пари за университета на децата си, да обиколим света или да се пенсионираме подобаващо и с достойнство. Всяка една от тези причини е чудесен повод за продажба.

Забелязвате, че говоря за Вас и вашите житейски решения и нужди. Не говоря за причини като текуща цена на акциите или че току-що дадена акция се е удвоила, или пък че се е сринала дълбоко. Моето мнение е, че продажбата касае основно Вас, а не Вашите акции.

Но нека да поговорим за акциите накратко. Основно гледам да продавам акции, ако те вече не отговарят на критериите ми, когато първоначално съм решил да ги купя и нещата са започнали да се влошават. Например (и това е водещ критерии при мен), ако сте загубили любим изпълнителен директор и не харесвате новото ръководство. Или може би приложението, в което сте инвестирали или тази нова технология, от която се вълнувате, не се разширява и започва да губи от потенциала си. А може би FDA не е дала одобрение на тази биотехнологична компания, която сте харесвали и купували толкова пъти. Така че, ако сте изненадани по негативен начин от корпоративното развитие, това би било друга добра причина да продавате.

В заключение, моля, обърнете внимание, дори не споменавам неща като това, какво е направила цената на акциите. Не е важен въпросът за това колко високо или ниско е отишла цената на акцията; важното е това да погледнете самата компания и след това най-вече да погледнете в огледалото и да попитате човека в него защо първоначално реши да инвестира.

Тайната зад цената на акцията

Друга доста често срещана ситуация – много членове, когато се присъединяват към нас се случва така, че първата препоръка, която получат може да е акция, която се търгува на 117 долара на акция, а те имат, да кажем, 200 долара.

Затова те си мислят: „Е, защо бих купил само една акция от $ 117? Не трябва ли вместо това да купя 200 акции от един долар?“ Според нашия опит, това е класическа грешка, която хората правят, защото объркват или не са наясно къде е истинската стойност в инвестирането. Те мислят, че искат много акции. Двеста акции звучат по-добре от една акция. Но математически независимо от това, все още имате $ 200, броят на акциите няма значение. Всъщност броят на акциите е само функция от цената на акция за всяка компания. Всяка компания може да формира цена на акция на всяко едно ниво, ако просто раздели акциите си (както стана наскоро с Apple и Tesla).

Така че нека се върнем обратно и да обобщим: действителната цена на акцията на дадена компания е до голяма степен без значение за акциите, които ще купите. Така че, независимо дали купувате една акция на компания от 117 долара или 10 акции на компания със стойност 11,70 долара за акция, това е същата доларова сума, която сте инвестирали и това е, което наистина има значение. Надявам се този бърз похват да има смисъл. Тук идеята е инвестираната сума, а не броя акции.

Предимството да се купи част от акция

За много дългогодишни инвеститори това е съвсем ново нещо.

Но това е основната мисия на този сайт и основния момент, с който се опитваме да Ви помогнем да станете инвеститори.

В наши дни можете да си купите части от акция, да, така е.

Защо това е необходимо? И с какво това ще Ви помогне на Вас да станете успешни инвеститори?

Да речем, че в реалния живот има компания, чиято цена на акция е $ 1000. Трябва да притежавате $ 1000, за да купите пълен дял, но имате само $ 500. До преди съвсем кратко време не можехте наистина да купите тази компания, ако нямате пълната сума от $ 1000. В новия свят, в който живеем, вече можете. Все по-често, при все повече и повече брокерски фирми се добавя тази функция  – да можете да закупите част от акция. Така че в примера, който току-що дадох, можете да закупите половината от една акция с вашите 500 долара.

За целта ние работим през Interactive Brokers, където е възможно да закупите част от акция на стойност само $1, дори и цената на акцията да е над $3000. Таксите са изключително ниски, а брокера е доказал се във времето и преминал през много кризи. Можете да си създадете акаунт като последвате тази връзка. Така имате щанс да спечелите до $1000 под формата на акции от Интерактив Брокерс.